Raku is een oude Japanse stooktechniek in een modern jasje gestoken. De techniek werd toen vooral gebruikt voor het maken van theekommen. 

De kommen werden uit de hete oven gehaald. Door de plotselinge afkoeling barst het glazuur. De thee drong in de haarscheuren van de kom, waardoor ze werden ingekleurd.

Bij moderne raku wordt het werk opgebouwd uit "groffe" klei zodat het bestand is tegen de temperatuurschok. De werken worden eerst biscuit gebakken zodat ze volledig droog zijn en dan geglazuurd.
De werkstukken worden ongeveer een half uur in een hete oven (± 800 - 950 °C) gezet.Ze worden heet uit de oven gehaald. Door het temperatuurverschil barst het glazuur. Hierdoor ontstaat het typische craquelé effect.

De werken worden in een afgesloten ton met zaagsel geplaatst waardoor er zuurstof te kort is. De vlam dooft uit en er ontstaat rook. De rook dringt in de glazuurscheurtjes waardoor de craquelé zichtbaar wordt. Op de plaatsen waar geen glazuur is, wordt de klei zwart. Na ongeveer een kwartier worden de werken uit het zaagsel gehaald en na afkoeling gepoetst en zien we het eindresultaat.

1/3

Klarinetweg 45  -  4337 RB Middelburg  -  0031(0) 6 29090432  -  info@cvervoort.nl

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon